ΕΣΠΑ

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Ενίσχυση επιχειρήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Ενίσχυση επιχειρήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση 1024 683 Γιώργος Μαραγκός

Προδημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο οδηγός του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», στο site του ΥΠΕΝ https://ypen.gov.gr/exoikonomo-epicheiro/ , με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του θα κατανεμηθεί ως εξής:

  • 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών.
  • 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Ειδικότερα:

–          Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 €,

–          Για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 € έως και 500.000 €. Η Δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό (100) κλίνες.

Για κάθε πρόταση έργου που θα υποβληθεί, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος ορίζεται οι εξής:

  • Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%.
  • Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%.
  • Αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, στο πλαίσιο συνολικής βαθμολογίας που θα προκύπτει βάση κριτηρίων και συντελεστών βαρύτητας που περιγράφονται αναλυτικά στην προδημοσίευση του οδηγού.

Η προδημοσίευση που αφορά την πρόσκληση του προγράμματος  «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» θα παραμείνει αναρτημένη έως την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.